Barista in San Francisco

Barista in San Francisco

Enkele jaren geleden maakte ik met m’n moeder en zus een reis door Amerika, en kwamen we in San Francisco aan. Na de stad verkend te hebben, bezochten we het museum voor moderne kunsten aldaar. Het was mijn eerste ervaring met enkele gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars én met een heel ander slag kunstenaars, die van de koffie: de barista. Bovenop het dak van het museum had je daar namelijk een prachtig uitzicht over de stad, en kon je je in de luwte terugtrekken om je te verlekkeren aan een kopje koffie en een broodje. Voornamelijk de koffie staat me nog erg goed bij, ik kreeg een overheerlijke cappuccino, die me ondanks het hete weer erg goed smaakte. Waarom dit kopje me zo helder voor de geest staat is omdat een barista (kwalitatief goede koffiezetter, eigenlijk een koffiekunstenaar te noemen) de schuimlaag van de koffie zo had vervormd, dat er een hartje in verscheen. In verschillende kleuren, van donker naar licht, kwam daar de vorm van een hartje tevoorschijn! Dat dit me meer is bijgebleven dan vele andere kunstwerken die ik er zag, zegt wel iets over hoe aangenaam verrast ik was door de kundigheid en kunstigheid van deze barista!